Meridianen

De meridianen zijn een soort energiebanen die je niet kunt zien met het blote oog. Door die energiebanen stroomt onze levenskracht, onze chi. Elke meridiaan is verbonden met een of meerdere organen. We hebben 12 meridianen in ons lichaam: de maagmeridiaan, milt meridiaan, hartmeridiaan, dunne darm meridiaan, blaasmeridiaan, nier meridiaan, hartbeschermer meridiaan, drievoudig verwarmer meridiaan, galblaasmeridiaan, levermeridiaan, longmeridiaan, dikke darm meridiaan. De meridianen hebben bepaalde drukpunten en met oefening kun je leren om te voelen hoe de energie is op deze drukpunten. Elke meridiaan zit gekoppeld aan 1 van de 5 elementen van de  Chinese traditie TCM ( traditionale chinese medicine) die al ruim 5000 jaar bekend is. De vijf elementen zijn water, vuur, aarde, metaal  en hout. Ook werd er in de TCM gekeken naar de cycli van de elementen door de beweging te volgen vanuit de natuur. Alles gebeurt namelijk in een cycli bijvoorbeeld de seizoenen, van winter (yin) via  de lente (Yang) naar de zomer( Yin) en via de herfst weer terug.

 

Alle elementen bevatten zo wel een Yin als een Yang-aspect en weerspiegelen zo de dualiteit die ons helpt om te groeien en leren. In deze dualiteit kunnen elementen zich voeden  en ondersteunen ( Sheng cyclus) en als ook afremmen (Ko Cyclus)

Op dit voor beeld is goed te zien hoe de meridianen en de elementen aan elkaar verbonden zijn. Wat je ook ziet aan de pijlen hoe de elementen en dus ook de meridianen of samen werken ( de Sheng cyclus/ de buitenste pijlen) of juist dus tegen werken/ of energie stelen van elkaar ( Ko cuclus/ de binnenste pijlen)

 

Hoe ik deze leer toe pas is op meerdere manieren om echt tot de bodem van de klacht te komen. Wat er voor gaat zorgen dat we ook echt alles in balans kunnen brengen.

Ik test altijd voor  in het consult de energie per meridiaan, zodat ik al een duidelijk beeld heb over hoe de energie flow in je lichaam is. ook bij mundra 1 kan een disbalans in de meridianen omhoog komen. Om een meridiaan weer in balans te krijgen gebruik ik twee manieren om het aan te vliegen. Of via de elementen schema ( zie foto hier boven) of via de meridianen klok ( zie foto hier onder)

Via de klok kan je goed zien op welk uur van de dag welke meridiaan en de daar aan gekoppelde orgaan en emoties in werking is. Dus  word jij elke nacht bijvoorbeeld rond 04:00 wakker  , dan kan je aan de hand van de klok zien dat jou long meridiaan werkzaam is. En welke emoties naar boven komt, want aan elke meridiaan en orgaan zitten emoties vast en bijvoorbeeld aan de long zit verdriet vast en aan de galblaas zitten keuzes vast. ZO kan je dus goed ziet wat de ingang voor herstel mag zijn en die we dus gebruiken voor het NEI protocol.