Mundra

Mudra komt uit de Indiase cultuur en betekent gebaar of zegel, vaak is dat een symbolische houding van de hand. Het kan worden uitgevoerd met één of twee handen. Mudra’s worden gezien als de brug tussen de kosmische, universele energie en de energiestromen in je lichaam. Organen worden geactiveerd doordat je bepaalde vingers tegen elkaar aanhoudt. Daarnaast kan het ook je bewustzijn en concentratie versterken of je levenshouding en emoties beïnvloeden.

Iedere vinger heeft een eigen betekenis:
- Duim: wilskracht, element: vuur
- Wijsvinger: ego en expansie, element: lucht
- Middelvinger: geconditioneerde energie en stabiliserende kracht, element: hemel
- Ringvinger: kracht van het individu, element: aarde
- Pink: intellect en zaken, element: water

 

Zo kan je bijvoorbeeld met de volgende houdingen je zelf al een hele stuk helpen:

 Duim tegen de top van de pink: versterkt de intuïtie en brengt emoties en hormonen in evenwicht
- Duim tegen de top van de ringvinger: zorgt voor stabiliteit, zelfvertrouwen en verhoogt het energielevel
- Duim tegen de top van de middelvinger: helpt tegen stress, besluiteloosheid en bevordert geduld.
- Duim tegen de top van de wijsvinger: meer energie naar de benen en het onderlichaam, ook wel Chin Mudra genoemd. Het zorgt voor rust, concentratie en verbetert de kennis.

 

Binnen de sessie maar ik gebruik van 4 mundra `s( vingerhoudingen) 1 per niveau ( fysiek/structuur, biochemisch, emoties, spiritueel).Als je twee vingers met elkaar verbindt, komen de uiteinden van de meridianen samen, waardoor bepaalde zwakten duidelijk kunne worden. Deze zwakt op laat mijn zien  welk niveau er prioriteit vraagt. Zodat ik een ingang hebt om de sessie te starten. Na dat ik klaar ben met de ene mundra kan het heel goed zijn  dat een andere zich aanbied.  Zo kunnen we binnen een sessie kris kras door de verschillend niveau gaan, om zo de wakker gemaakte ingangen ook te behandelen.